Audits ondersteunen kwaliteit kinderopvang

Audits

Protocollen en processen bedenken en opstellen is een goede manier om alles vast te leggen en structuur in de organisatie te brengen. Maar ze zijn waardeloos als niemand ze kent of ernaar handelt.  

Wij komen vaak tegen dat medewerkers binnen het kinderdagverblijf óf niet optimaal op de hoogte zijn van de protocollen óf een eigen interpretatie hebben welke afwijkt van de oorspronkelijke bedoeling. Managers zien deze afwijkingen van de protocollen en overeenkomsten niet altijd (helemaal) of vinden het lastig om personeelsleden hier op aan te spreken. 

RiK Law doet een audit: een soort GGD-controle, alleen bestaat de feedback niet uit een rapport dat landelijk wordt gepubliceerd en er hangen geen consequenties aan zoals een dwangsom of exploitatieverbod. De feedback wordt juist positief en opbouwend vormgegeven. In overleg met de wensen van het kinderdagverblijf wordt er een verslag en/of nagesprek gehouden. Hierbij ontvangt het kinderdagverblijf aanbevelingen en praktische tips. 

De voordelen van een audit zijn vierledig:

  • De kwaliteit wordt in beeld gebracht wat helderheid voor de manager en medewerkers biedt. Dit werkt vaak positief door in de werksfeer. 
  • Voor zaken die nog minder goed gaan wordt direct een praktische oplossing bedacht. Hierdoor komen de neuzen dezelfde kant op te staan.
  • Een audit is een prima voorbereiding op een echte GGD-controle. Medewerkers zullen een GGD-controle met veel meer zelfvertrouwen in gaan waardoor de conclusie in het rapport ook meestal een stuk positiever is. 
  • Het feit dat een kinderdagverblijf vanuit eigen initiatief, actief werkt aan de verhoging van de kwaliteit en hierbij niet bang is voor derde (RiK Law) of kritiek toont aan derden (ouders en GGD-inspecteurs) hoe gemotiveerd het kinderdagverblijf is om te streven naar optimale kwaliteit. Dit kan zowel als marketingtool worden ingezet als bewijslast naar de GGD.

 

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan direct contact met ons op